Poezie

Boerol is voorbij, maar we laten deze programma onderdelen van onze 'Boerol Finale' hier gewoon staan. Gewoon, omdat we er trots op blijven, dat zij met ons en al onze bezoekers de laatste Boerol tot een succes maakten.

Marco Martens

Marco Martens is een muzikale verhalenverteller. Hij observeert graag en presenteert veelzeggende details als kleine schetsjes, hij schildert met woorden. Ruw en zonder opsmuk. Samen met muzikanten Michiel van Iersel en Joris Sedee schreef hij het album 'Ieder huis is uit vertrekken gebouwd' dat in oktober 2015 verscheen. De plaat bevat kleine luisterliedjes over vertrekken en achterlaten.

Reacties op het nieuwe album zijn lovend, al krijgt men de vorm nog niet helemaal geduid. De één noemt Martens een Rotterdamse zanger, de ander een Brabantse singer/songwriter en een radio-dj van omroep Brabant kwam – misschien wel terecht – niet verder dan de vraag: ‘Tja, wat is het nou eigenlijk?’ In het Radio1-programma De Taalstaat vatte taalicoon Frits Spits het samen als ‘bijzonder èn bijzonder goed’. OOR sprak van ‘een album dat zich laat luisteren als een tragikomische roman’ en Yora Rienstra noemde het in haar Radio2-programma ‘weer eens wat vernieuwends’. Marco komt samen met zijn gitarist naar Boerol. Luister mee en oordeel zelf.

Kijktip: met het nummer ‘Madam Jeanette’ waren Martens en consorten te zien in VPRO Vrije Geluiden en Kunststof Radio1 voelde Marco een uur lang aan de tand over zijn werk. Een úúr. Da’s net zo lang als 60 optredens in DWDD.

Peter Luiten

Hij was er de eerste edities van Boerol bij en daarna jaren niet; voordrachtskunstenaar, toneelheld, ras-performer Peter Luiten. We hebben hem gevraagd of hij deze laatste Boerol nog een keer van de partij wil zijn. En dat wil hij (= wij blij). Dus bij deze de officiële aankondiging: Peter Luiten komt op 'Boerol de Finale' een aantal keer gedichten voordragen. Mis hem niet! Hoe je hem herkent? Markante kop, iemand die zijn toehoorders vanaf seconde één kan boeien, een stem die muren kan doorbreken en natuurlijk zijn karakteristieke staart. Hartelijke groet namens de Peter Luiten fanclub.

Tweezaam - een spannende combinatie van dans en woorden

Hoe verhouden we ons? Tot ons zelf, elkaar, onze omgeving en de wereld. Daarover gaat Tweezaam. Een even subtiele als spannende voorstelling van Sanne Clifford en Wordbites waarin de verhouding tussen moderne dans en spoken word centraal staat. De taal van de dans en de dans van de taal... Kortom een uniek samenspel van woord en beweging met alle verbuigingen en vervoegingen die daar bij horen.

Rapaille

Rapaille blaast het Nederlandse lied nieuw leven in. Een collectief met letterlijk een grenzeloos collectief enthousiasme. Nederlandse chansons, Afrikaanse melodieën, wat R&B en dan weer blues, inhoudelijke rapteksten en refreinen die veel te lang blijven hangen. Maar het belangrijkste dat dit collectief laat zien: maak muziek en grenzen verdwijnen!
​WAARSCHUWING: houd rekening met bijwerkingen als overvloedig enthousiasme en onwaarschijnlijk veel plezier!